BioBio graphy

Patrick Koster

Contemporary Visual Artist

Born in 1967, Culemborg, Netherlands Based in Amsterdam, Netherlands, EU

Curriculum Vitae
Text About my work
Parable of the Sower

In 2017 ben ik begonnen met het project Parable of the Sower dat is voortgekomen uit mijn interesse voor het maken van tekeningen naar aanleiding van mediabeelden. Deze serie gaat over geweld in de maatschappij. In de media kwam ik diverse foto’s van schiet- en moordpartijen tegen. Ik besloot een artistiek onderzoek te gaan doen naar geweld en de uitingen ervan in wereldwijde context. Ik ben in de psychologische en filosofische literatuur over geweld gaan lezen om het in een perspectief te kunnen plaatsen en om diverse standpunten en invalshoeken ervan te belichten. Het boek Why Kids Kill - Inside the Minds of School Shooters, van Peter Langman, wil inzicht geven in hoe school shooters redeneren, en het boek Geweld van Slavoj Žižek, probeert het ‘objectieve geweld’ in het vizier te krijgen.

Naast het beeldend kunstenaarschap onderzoek ik het onderwerp vanuit een andere invalshoek: die van de martial arts. Ik ben al vanaf mijn academietijd ook werkzaam als karateleraar. Met Rietveld klasgenoot Thérèse Zoekende heb ik in 1994 in de Bijlmer karateschool kiclub.cool opgericht. Later is de dojo die tot vandaag bestaat naar het centrum van Amsterdam verhuisd.

Ik vind het thema geweld interessant en indringend, omdat het dichtbij komt en het voor iedereen wel een bepaalde lading heeft. Vaak wordt geweld gepleegd door jongeren of jongemannen (jongens- en mannenproblematiek). Vaak ook functioneerden deze personen lange tijd ogenschijnlijk goed in de maatschappij tot een bepaald kantelmoment.

Ik heb in deze werken zowel daders als slachtoffers getekend vanuit een neutraal perspectief, niet te dramatiserend en zeker ook niet verheerlijkend. De titel van de serie, Parable of the Sower refereert aan een bekend Bijbelverhaal en verwijst naar een moordpartij in een kerk in de Verenigde Staten. Een in zijn eentje handelende jongeman drong een kerk binnen waar op dat moment het Bijbelverhaal werd bestudeerd.  

Mijn collagewerken ontstaan doordat ik ga tekenen naar aanleiding van gevonden mediabeelden. De tekening knip of snijd ik in stukken die ik later deels weer samenvoeg, of met de scanner digitaliseer en soms weer print. Deze werken zijn opzichzelfstaand maar ik gebruik ze daarnaast ook als nieuwe bron voor het maken van grotere collage werken.

De Parable of the Sower serie, gemaakt met plakplastic op tekenpolyester op lichtbak bestaat uit werken met een menselijke maat van soms ruim twee meter. Het maken van werken op deze schaal is een totaal andere ervaring en vergt veel tijd, al gauw enkele maanden tot een halfjaar. Deze veelzijdige collagetechniek met de lichtbak, biedt schilderachtige mogelijkheden door het gebruik van meer of minder transparante kleurenfolies. Mijn fascinatie voor glas-in-loodramen, popart en het aan reclame gerelateerde stickerplakken hebben hier invloed op gehad. Uiteindelijk ben ik drie tot vier jaar met deze serie bezig geweest en heb sommige werken uit de serie in 2018-2019 getoond in de tentoonstelling Beauty of the Battle in CODA Museum.

Parable of the Soils

Vanaf half 2020 tot 2023 ben ik een nieuw project gestart met de naam Parable of the Soils. Deze titel is in feite een soort verbastering van de voorgaande Parable of the Sower. Bij Parable of the Soils (Parabel van de zaden) wordt een objectief standpunt gekozen rond het zaaien, dat ook over haat kan gaan of verdeeldheid. Bij de Sower-serie die subjectiever was stond de persoon van de zaaier en de psychologische overwegingen en motieven meer centraal. De thematiek van het geweld en strijd zijn hier nog altijd tegenwoordig.

Ik wil in mijn gebruik van felle kleuren bewust afwijken van het cliché dat vaak wordt geassocieerd met deze thematiek, zoals donkere sombere kleuren met accenten van bloedrood en felgeel. Sommige werken maakte ik bijvoorbeeld in zachte pastelachtige kleuren waardoor tegenovergestelde associaties werden opgeroepen.

Fête Galantes

Na in 2023 zes jaar met het grove en gewelddadige bezig te zijn geweest vond ik het tijd om in deze periode juist de pendant hiervan tot mijn onderzoeksgebied te nemen. Geweld en grofheid zullen niet snel verminderen, eerder lijkt het tegengestelde het geval, bewustwording zal zeker uitkomst bieden maar daar is helaas veelal geen tijd voor of te weinig behoefte aan. Toch is er naast het altijd aanwezige negatieve of kwade in de wereld ook steeds een tegenhanger te vinden in het eveneens manifeste positieve of goede. Tussen beide energieën is frictie en lijkt een strijd gaande en het is wenselijk dat er een zekere balans tussen bestaat. Ik besloot het belichten van het positieve als uitgangspunt voor een nieuw project te kiezen.

Ik heb een fascinatie voor 18eeeuwse schilderkunst en in het bijzonder laatbarok. De schilder Antoine Watteau (1684-1721) ging rond 1710 fantasierijke taferelen met fraai geklede dames en heren die in de open lucht plezier maken, schilderen. Deze verfijnde wereld van de Fête Galantes werd mijn nieuwe project en ik ging zijn schilderijen en die van zijn tijdgenoten nader bestuderen en scenes natekenen waardoor mijn eigen Fête Galante project vorm begon te krijgen. Ik koos voor het maken van collagewerken op papier omdat dit een relatief snel werkproces mogelijk maakt en ik veel ideeën hierin kon verwerken.

Digitale kunst

Synchroon met het werken aan deze projecten ben ik in 2020 begonnen met het maken van digitale kunstwerken. Ik deed al regelmatig werk als vormgever dus kon met de benodigde programma’s overweg. Als ik collages maak gebruik ik vaak meerdere beelden die ik laagsgewijs opplak. De grafische computerprogramma’s werken min of meer op dezelfde laagsgewijze werkmethode en bieden veel flexibiliteit. Door het gebruik van de printer en scanner zijn nieuwe fantastische werkmethoden mogelijk. Ik ben me gaan verdiepen in Non Fungibel Tokens (NFT’s), unieke kunst die hoofdzakelijk digitaal bestaat en een waarde heeft in cryptovaluta als Ethereum. Ik vind deze nieuwe uitingsmogelijkheid voor kunst interessant en volg het met grote belangstelling omdat het ook de positie van de kunstenaar, de curator, de galerie en het museum beïnvloedt.

Education
1989

ArtEZ University of the Arts, Arnhem, Netherlands

1993

Gerrit Rietveld Academie, Amsterdam, Netherlands

1996

Amsterdam Institute of the Art of Painting (AIS), Netherlands

Exhibitions
Solo exhibitions
2021

Installation, Project Space Peters & Versteijlen, 9 streets district Amsterdam, Netherlands

2017

KunstRai-Art Amsterdam 2017, Fontana Gallery, Amsterdam, Netherlands

2016

Kennedy Van der Laan, ‘The Laments Of An Icarus’, Amsterdam, Netherlands

1997

Gallery Saluki, ‘Crash Exhibition’, Amsterdam, Netherlands
Hilton Health Club, ‘Related To The Body’, Amsterdam, Netherlands

1994

Art Project Space de Vetterstraat, ‘Burning Glasses’, installation, Amsterdam, NL

Group exhibitions
2020

Oyster Art Gallery, Art for Art, international virtual exhibition, Lahore, Pakistan

2018-2019

CODA Museum, Beauty Of The Battle, Apeldoorn, Netherlands [+catalogue]
Stokroos Foundation Utrecht, Project Subsidy Professional Arts, Beauty Of The Battle, Museum Coda Apeldoorn, The Netherlands

2018

CBK Zuidoost, Ode To The Bijlmer, Bijlmer Years 1989-1997, Amsterdam, The Netherlands
AFK, Amsterdam Fund for the Art, Project Subsidy Professional Arts, Bijlmer Years 1989-1997, Ode To The Bijlmer, CBK Zuidoost, Amsterdam, The Netherlands
KunstRai-Art Amsterdam 2018, Fontana Gallery, Amsterdam, Netherlands

2017

Fontana Gallery, Winter Exhibition, Amsterdam, Netherlands
Art The Hague 2017 (Art Fair), Fontana Gallery, The Hague, Netherlands
Fontana Gallery, Summer Show, Amsterdam, Netherlands

2011

ChezPatrickEtTherese, ‘duo-exhibition’, Amsterdam, NL

1999

ArtKitchen Gallery, KunstRai 99 / Art Amsterdam (Art Fair), NL
Ars Electronica, CyberArts, Computer Animation / Net-Art, Linz, Austria
Art Frankfurt (Art Fair), Aschenbach Gallery, Frankfurt, Germany
De Appel Arts Centre, ‘Unlimited.nl-2’, Amsterdam, NL

1998

De Boterhal Arts Centre, ‘Cool It & Cool Too’, Hoorn, NL
ArtKitchen Gallery, KunstRai 98 (Art Fair), ‘Cool Too’, Amsterdam, NL

1997

Donkersloot Gallery, ‘Live Painting At The Vondelpark’, Amsterdam, NL
AIS Gallery in collaboration with Vondelpark Foundation, ‘A Day Live Painting II’, Amsterdam, NL
Marijkehal Gymnasium, ‘When The Mind Soars, The Brush Dances’, Social calligraphy project, Monnickendam, NL
Club Hotel Arena, ‘Live VJ Performance’, Amsterdam, NL

1996

AIS Gallery, ‘Upshot’, Amsterdam, NL

1993

Facing Stedelijk Museum, ‘Records’, Amsterdam, NL

1992

Valkhof Park, ‘Paintings Installation’, Nijmegen, NL

1990

K.IN.G.G.-Gallery ‘Pinhole Photographs’, Alphen a/d Rijn, NL [catalogue]

Publications | artist’s books | collabs | teachings | collections
Publications
2024

Nederland's Adelsboek, Family Constellation, 2021, Stichting Uitgave Nederland's Adelsboek, Hoge Raad van Adel

2019-present

Stokroos Foundation Utrecht, Project Subsidy Professional Arts, Beauty Of The Battle, Museum Coda Apeldoorn, The Netherlands
Gallery Viewer, presentation on online platform for contemporary art, represented by: Gallery Fontana Amsterdam

2017 – present

Galerie Fontana, artist representation, Amsterdam, NL
Kunstzicht, online artist profile

2019-2021

Artist profile at ARTECRU’s artistic community website, Spanish and English

2019

Masterscriptie Erasmus Universiteit Rotterdam, Angela Schoonderbeek, Student Member of the Programme Committee Arts & Culture Studies, having two professions, being a karateka and a visual artist

2018

Het Parool (newspaper), review, Ode to the Bijlmer, CBK-Zuidoost, Amsterdam, read article
De Stentor (newspaper), Interview, Beauty of the Battle, Coda Museum Apeldoorn, read article
Gallery Viewer, presentation on online platform for contemporary art, represented by: Gallery Fontana Amsterdam

2011

Arts Salon Chezpatrickettherese, adhesive film collage works, Amsterdam

2000-present

Boekie Woekie – artist-run bookstore for books by artists, internet catalogue, Consumed in Image: Mechanical Imagery / The Great Tactile Phase of Discovery / Prostituted Objects / The Assault of Touch / Boldies (F), Boldies (M)

1999

Ars Electronica, Cyberarts 99, Int. Compendium, Prix Ars Electronica; book, video and CD
Next 5 Minutes 3, international festival and conference for Tactical Media, Inside-Outside Subjective-Objective, Website N5M3
Next 5 Minutes 3, revolves around the notion of tactical media, the fusion of art, politics and media, Catalogue
De Hoeksteen Net, art works by Patrick Koster

1997

Art Alert magazine, Crash Exhibition, interview, review

1990

K.IN.G.G.-Gallery, Catalogue Pinhole Photography

Artist’s Limited Edition Books
2013 – present

Boekie Woekie-artist-run bookstore for books by artists, ‘Consumed in Image: Mechanical Imagery’, Amsterdam, NL

2012 – present

Boekie Woekie- books by artists, ‘Consumed in Image: The Great Tactile Phase of Discovery’, Amsterdam, NL

2011 – present

Boekie Woekie- books by artists, ‘Consumed in Image: Prostituted Objects’, Amsterdam, NL

2010 – present

Boekie Woekie- books by artists, ‘Consumed in Image: The Assault of Touch’, Amsterdam, NL

2009 – present

Boekie Woekie- books by artists, ‘Boldies (F), Boldies (M)’, Amsterdam, NL

1999

ArtKitchen Gallery, ‘Consumed in Image Project’, ‘Boldies (F), Boldies (M)’, A’dam, NL
Aschenbach Gallery, ‘Boldies (F), Boldies (M)’, Amsterdam, NL

Projects, Performances, Collaborations
2019

CODA Museum, Beauty of the Battle, karate performance, Apeldoorn, Netherlands [catalogue]

1999

Prix Ars Electronica, ‘Inside-Outside Subjective-Objective’, Webcasting
Paradiso Cultural Center, Next 5 Minutes 3 (Arts, Politics and Media), ‘Inside-Outside Subjective-Objective’, Cablecasting, Amsterdam, NL
Salto Amsterdam Public Access, ‘Inside-Outside Subjective-Objective’, Television Cablecasting

1998

KunstRai 98, ‘Coverage of Cool Too’, Opening Peformance, Amsterdam, NL
Amsterdam Broadcast, ‘Cool Too’

1997

Vondelpark Foundation, AVRO Television (General Association of Radio Broadcasting), ‘A Day Live Painting’

Teachings, Workshops
2019

CODA Museum, Beauty of the Battle, karate workshop, Apeldoorn, Netherlands [catalogue]

1999

De Balie – Political and Cultural Platform, Next 5 Minutes 3, ‘The Art of Campaigning, Low End Technology Workshop’, Amsterdam, NL

1997

AIS Arts Institute, ‘Martial in Arts’, classes, Amsterdam, NL

Collections

Kennedy Van der Laan Art Collection, Amsterdam, The Netherlands
Carnation Lawyers, Amsterdam, The Netherlands
Friedberg & Mahn Lawyers, Amsterdam, The Netherlands
Waltec Parctical Waste Solutions, Gees, The Netherlands
Family Filz von Reiterdank Art Collection, The Netherlands